LITERATURE REVIEW: ASUPAN ENERGI DAN PROTEIN DENGAN STATUS GIZI PADA BALITA

Authors

  • Ananda Putri Fadlillah UNIVERSITAS NAHDLATUL ULAMA SURABAYA
  • Novera Herdiani

Keywords:

Energy, Protein, Nutritional Status of Toddlers

Abstract

The problem of nutritional status of children under five is still a world concern, around 45% of under-five deaths are due to malnutrition. The nutritional status of toddlers is influenced by many factors, one of which is energy and protein intake. A prolonged lack of energy and protein intake can cause nutritional problems for toddlers, one of which is Protein Energy Deficiency (KEP). This literature review aims to determine energy and protein intake with nutritional status in toddlers. The method used is a traditional literature review, articles are collected using the Garuda Portal and Google Scholar databases with a span of 2016-2020. The search results obtained 321 articles on Garuda Portal and 4060 articles on Google Scholar about energy and protein intake with nutritional status in toddlers. There are 14 articles that are used as references in writing this literature review which shows that energy and protein intake is related to the nutritional status of children under five. Energy intake is useful for toddler activities and growth and is related to the nutritional status of children. Protein intake is useful for the formation of body immunity so that it is related to the nutritional status of children. The conclusion of this research is that sufficient energy and protein intake can support the growth and development and nutritional health of toddlers. Suggestions in this study for health workers are expected to provide education to parents of toddlers regarding the importance of nutritional intake and nutritional status of toddlers.

Keywords: Energy, Protein, Nutritional Status of Toddler

References

Afifah, L. (2019). Hubungan Pendapatan, Tingkat Asupan Energi dan Karbohidrat dengan Status Gizi Balita Usia 2-5 Tahun di Daerah Kantong Kemiskinan. Amerta Nutrition, 3(3), 183-188.

Baculu, E. H., Juffrie, M., & Helmyati, S. (2015). Faktor Risiko Gizi Buruk Pada Balita Di Kabupaten Donggala Provinsi Sulawesi Tengah. Jurnal Gizi dan Dietetik Indonesia, 3(1), 51-59.

Diniyyah, S. R., & Nindya, T. S. (2017). Asupan Energi, Protein dan Lemak dengan Kejadian Gizi Kurang pada Balita Usia 24-59 Bulan di Desa Suci, Gresik. Amerta Nutrition, 1(4), 341-350.

Firman, A. N., & Mahmudiono, T. (2018). Kurangnya Asupan Energi Dan Lemak Yang Berhubungan Dengan Status Gizi Kurang Pada Balita Usia 25-60 Bulan. The Journal of Public Health, 13(1), 48-58 .

Fitri, R. K., Fatimah, S., & Rahfiludin, M. Z. (2017). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Status Gizi Balita Suku Anak Dalam (SAD). Jurnal Kesehatan Masyarakat, 5(4), 752 - 758.

Kemenkes RI. (2018). Hasil Utama Riskesdas 2018. Jakarta: Kementerian Kesehatan RI Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan.

Kemenkes RI. (2018). Profil Kesehatan Indonesia Tahun 2017. Jakarta: Kementerian Kesehatan RI.

Kusumawati, D. E., & Ikbal, M. (2017). Gambaran Status Gizi, Tingkat Kecukupan Energi dan Zat Gizi Balita Usia 12-23 Bulan Yang Mendapat Penyapihan Dini Di Wilayah Kerja Puskesmas Mamboro. Poltekia: Jurnal Ilmu Kesehatan, 11(2), 1179-1193 .

Oktavia, S., Widajanti, L., & Aruben, R. (2017). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Status Gizi Buruk Pada Balita Di Kota Semarang Tahun 2017. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 5(3), 186-192.

Papendang, I. N., Kawulusan, M., & Legi, N. N. (2017). Analisis Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Status Gizi Anak Balita Di Kelurahan Sindulang Satu Kota Manado. GIZIDO, 9(1), 1-13.

Par'i, H. M., Wiyono, S., & Harjatmo, T. P. (2017). Penilaian Status Gizi. Jakarta: Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.

Permatasari, R. H., Yogisutanti, G., & Sobariah, E. (2020). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Status Gizi Balita Pada Usia 12-23 Bulan di Wilayah Kerja Puskesmas Citeureup Kota Cimahi. Jurnal Kesmas Indonesia, 12(1), 16-25.

Putri, W. W., Sakung, J., & Suleiman, R. (2016). Hubungan Tingkat Konsumsi Energi Dan Protein Dengan Status Gizi Anak Balita Di Wilayah Kerja Puskesmas Talise Kecamatan Mantikulore Kota Palu. Promotif: Jurnal Kesehatan Masyarakat, 6(2), 103 - 108.

Reska, Y., Krisnasary, A., & Wahyudi, A. (2018). Tingkat Pendapatan, Kecukupan Energi dan Hidden Hunger dengan Status Gizi Balita. Jurnal Kesehatan, 9(3), 458-470.

Roring, D. O., Momongan, N. R., & Kapantow, N. H. (2018). Hubungan Antara Asupan Energi Dengan Status Gizi Anak Balita Di Wilayah Kerja Puskesmas Desa Tambarana Kecamatan Poso Pesisir Utara Kabupaten Poso. Jurnal Kesmas, 7(5), 1-6.

Rusyantia, A. (2016). Hubungan Asupan Energi, Protein Dan Protein Ikan Dengan Status Gizi Anak Balita Di Desa Rangai Tri Tunggal Kecamatan Katibung Kabupaten Lampung Selatan Tahun 2014. Jurnal Kebidanan, 2(2), 65-73.

Soumokil, O. (2017). Hubungan Asupan Energi Dan Protein Dengan Status Gizi Anak Balita di Kecamatan Nusalaut Kabupaten Maluku Tengah. Global Health Science, 2(4), 341-350.

WHO. (2016). World health statistics 2016: monitoring health for the SDGs sustainable development goals. World Health Organization.

Downloads

Published

2020-12-30

How to Cite

Putri Fadlillah, A., & Herdiani, N. (2020). LITERATURE REVIEW: ASUPAN ENERGI DAN PROTEIN DENGAN STATUS GIZI PADA BALITA. NATIONAL CONFERENCE FOR UMMAH (NCU) 2020, 1(1). Retrieved from https://conferences.unusa.ac.id/index.php/NCU2020/article/view/637